fredag 3. april 2009

Replikk til kulturministeren Morgenbladet 03.04. 09

I et intervju i Morgenbladet 27. mars, i forbindelse med den pågående aksjonen for å beholde Nasjonalgalleriet som Nasjonalgalleri, smeller Trond Giske til med følgende: «Jeg er sjeleglad for at bevaringstilhengerne ikke er interessert i opera, for da hadde det fortsatt ligget i det gamle Folketeatret.»
Det er beklagelig at selv ikke en kulturminister later til å være orientert om vår nære kulturhistorie, og steder forbundet med den. Særlig når stedet ennå huser hans eget partis kontorer. Jeg syns virkelig han burde ha visst at Folketeatret på Youngstorget (1935) i utgangspunktet ikke ble bygd for å huse noen opera overhodet, i motsetning til nettopp Nasjonalgalleriet, som alt i utgangspunktet (1881) ble bygd til sitt formål. Da Den Norske Opera ble lirket inn i Folketeaterbygningen i 1958, var det i en ombygd teatersal, som igjen var en ombygd kinosal. I et provisorium, altså.
Som man skulle slite med i femti år. Vel, vi får kanskje tilgi Giske hans uvitenhet, selv om det er sent. Men «rockeministerens» påstand om at bevaringstilhengere ikke er interessert i opera? Hva med den? Den er overraskende og ny. Så den kan vi sikkert vente en stund med å tilgi ham.

Torgeir Rebolledo Pedersen Forfatter, dramatiker og arkitekt
Publisert 03. april 2009
Morgenbladet

No response to “Replikk til kulturministeren Morgenbladet 03.04. 09”

Leave a reply

 
© 2009 Redd Nasjonalgalleriet. All Rights Reserved | Powered by Blogger
Design by psdvibe | Bloggerized By LawnyDesignz